De loopbaan: van sprints naar een marathon

Deze gastblog is geschreven door Lars Veerhoff:
docent, jobcoach en onderzoeker in loopbaanontwikkeling.

Heb je weleens met je (groot)ouders gesproken over hun loopbaan? Dit is niet alleen een leuk gespreksonderwerp, maar vaak ook een eyeopener om te zien hoe verschillende generaties werk en loopbaanontwikkeling ervaren. De kans is groot dat hun kijk op werk en loopbaanontwikkeling behoorlijk verschilt van die van jou.

Traditioneel was een loopbaan lineair en voorspelbaar. Je begon op jonge leeftijd bij een bedrijf en bleef daar tot je met pensioen ging. Voor sommigen was het mogelijk om de managementladder te beklimmen, maar dat was zeker niet voor iedereen gegeven. Succes werd gemeten aan de hand van de hoogte die je bereikte op die managementladder. Tegenwoordig kijken we veel breder naar succes. Niet iedereen streeft ernaar om manager te worden, en dat is prima. Wat ons drijft is heel persoonlijk: van het maken van maatschappelijke impact met ons werk, veel mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling, tot een vakgebied wat jou heel erg boeit. Hierin zie je dat een succesvolle loopbaan veel meer gaat over het hebben van werk wat past bij jouw persoonlijke behoeften en drijfveren.

Daarnaast zul je misschien ervaren uit het verhaal van je (groot)ouders dat de tegenwoordige arbeidsmarkt veel dynamischer is. Veranderingen in banen, rollen en zelfs organisaties zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

Van uitdaging naar kans: de voordelen van verandering

De arbeidsmarkt, organisaties en de maatschappij veranderen voortdurend. Bijvoorbeeld door technologische vooruitgang, veranderende consumentenbehoeften, of maatschappelijke trends. Deze veranderingen beïnvloeden hoe we werken en wat er van ons verwacht wordt. In beweging blijven door je aan te passen of stappen te zetten, bepaalt de duurzaamheid van je loopbaan.

Soms is de verandering van je loopbaan een bewuste keuze, soms een noodzaak vanuit een ongewenste gebeurtenis of ontwikkeling. Denk hierbij aan het tijdelijke contract dat afloopt,  het vertrek van een fijne collega of leidinggevende, of een reorganisatie. De COVID-19 pandemie heeft ons allemaal getoond hoe snel werkcondities kunnen veranderen. Maar ook kleinere veranderingen kunnen impact hebben: de introductie van een nieuw ICT-systeem, de overstap naar flexplekken, of zelfs iets onverwachts als een koffiemachine dicht bij je werkplek die voor constante afleiding zorgt.

Als je dit weet, stel jezelf eens de vraag: wat gebeurt er als je omgeving verandert, maar jij niet?

De realiteit is dat de jongere generatie gemiddeld elke drie jaar van baan wisselt, wat neerkomt op ongeveer 12 keer gedurende een werkend leven. Dat is niet altijd een organisatiewissel: vaak gaat het om veranderingen binnen een huidige rol. Hoewel dit onzekerheid kan meebrengen, biedt het ook kansen voor persoonlijke en professionele groei. Het stelt je in staat om te ontdekken wat je leuk vindt, wat minder, en wat je misschien eens wilt proberen. Jezelf flexibel houden door af en toe eens in kleine stappen te bewegen, zorgen ervoor dat jouw baan betekenisvol en passend blijft voor wat je belangrijk vindt. Heb je weleens nagedacht over wat jij belangrijk vindt in je loopbaan?

Wat definieert een succesvolle loopbaan?

Een loopbaan gaat over meer dan succes in je werk. Wat betekent het om een succesvolle loopbaan te hebben? Is het de hoeveelheid uren die je werkt, de hoogte van je salaris, of de balans tussen je werk en privéleven? En wat als je honderd uur per week moet werken om succesvol te zijn? Of als je een perfecte werk-privébalans hebt, maar je werk steeds minder relevant wordt? In deze snel veranderende wereld is het cruciaal om niet alleen naar je huidige baan te kijken, maar een langdurig perspectief te hanteren. Het gaat niet alleen om het hebben van leuk werk, maar ook om het duurzaam inrichten van je loopbaan, zodat je genoeg energie overhoudt voor andere belangrijke zaken in je leven, zoals hobby’s, vrienden, relaties en je gezondheid.

Wat betekent een succesvolle loopbaan voor jou?

Ik nodig je uit om eens na te denken over deze vraag. Het biedt je de kans om te reflecteren op wat voor jou belangrijk is in werk.

Om je te helpen bij deze reflectie, stel ik voor om de volgende middelen te bekijken:

Loopbaansucces: Video (link): Een TEDx lezing die het belang van zowel objectieve als subjectieve elementen van loopbaansucces onderzoekt. Gebaseerd op jarenlang onderzoek, bespreekt Jos Akkermans het belang van aandacht voor zowel de meetbare als de persoonlijke aspecten van succes.

Career Values Card Sort Game (link): Dit is een eenvoudige en leuke manier om je loopbaanwaarden te ontdekken. Het kennen van je waarden helpt je om je huidige werksituatie te beoordelen, toekomstige plannen te maken, en kansen te vinden die echt bij je passen.

Deze hulpmiddelen bieden een startpunt voor het verkennen van wat succes in je loopbaan voor jou betekent. Het is een uitnodiging om niet alleen na te denken over financieel succes of promoties, maar ook over hoe je een duurzame loopbaan kunt opbouwen die je geluk, gezondheid, en productiviteit brengt.

In de marathon die je loopbaan is, zijn het niet de snelle sprints die tellen, maar juist het vermogen om in kleine stapjes in beweging te blijven. Door te begrijpen wat voor jou belangrijk is, kun je een passend loopbaanpad kiezen dat niet alleen succesvol voor je is, maar ook betekenisvol en duurzaam.

Over Lars Veerhoff

Als docent, jobcoach en onderzoeker ligt mijn focus op de loopbaanontwikkeling van jongeren, met bijzondere aandacht voor neurodivergente studenten. Ik coach studenten van afstuderen naar hun eerste baan.Daarnaast combineer ik theorie met praktijk door met mijn PhD-onderzoek de school-naar-werk overgang voor jongeren met autisme te bestuderen. Blijf op de hoogte via mijn website https://larsveerhoff.owlstown.net/ en meld je daar aan voor mijn nieuwsbrief.