Ontdek wat echt bij je past

“Het allerbelangrijkste is om dichtbij jezelf te blijven,” begint Sheila. “Je loopbaan draait helemaal om jouw kern. Waar word jij blij van? Wat zijn je interesses en talenten? Het helpt om jezelf goed uit te pluizen – en dat kan verrassend simpel. Vraag jezelf eens af: waar kom ik met plezier mijn bed voor uit?”

Sheila erkent dat dit soms lastig kan zijn voor mensen met autisme. “Het is niet altijd makkelijk om scherp te krijgen wat je precies zoekt, en het kan best ingewikkeld zijn om alles op een rijtje te zetten,” legt ze uit. Ze moedigt aan om samen met iemand anders dit zelfonderzoek te doen. “Pak bijvoorbeeld een groot vel papier en schrijf alles op waar je energie van krijgt. Dat kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat je zoekt in een baan.”

Een ander belangrijk punt volgens Sheila is communicatie. “Als je weet wat je wilt en waar je naar op zoek bent, kun je daar ook naar buiten toe duidelijk in zijn. Of je nu autisme hebt of niet – het gaat om wie jij bent en wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Zo kom je sterker over en heb je sneller een baan die echt bij je past.”

Wees duidelijk over wat je nodig hebt

“We hebben allemaal unieke talenten,” zegt Sheila met een glimlach. “Maar soms is het moeilijk om die van jezelf te zien.” Ze raadt aan om kleine persoonlijkheidstestjes te doen of om mensen om je heen om feedback te vragen. “Vraag eens aan vrienden of collega’s: wat zien jullie als mijn sterke kanten? Het kan je helpen om bewuster te worden van wat je in huis hebt.”

Sheila vertelt dat een eenmalig oriëntatiegesprek met een loopbaancoach al een groot verschil kan maken. “We kunnen samen sparren over jouw sterke kanten en kijken hoe je die verder kunt benutten. Of als je meer ondersteuning wilt, kunnen we ook een traject met meerdere sessies plannen in overleg met je relatiemanager.”

Omgaan met veranderingen op het werk

Veranderingen kunnen lastig zijn, vooral als er ineens veel verandert in je werk. Sheila geeft aan dat het vaak neer komt op tijd. “Neem de tijd om aan een verandering te wennen en wees niet bang om aan te geven dat je wat tijd nodig hebt. Soms kan een verandering even schrikken zijn, maar vaak is tijd de oplossing. Als je omgeving weet dat je wat langer nodig hebt, is dat ook fijn voor hen.”

En als je het spannend vindt om dit bespreekbaar te maken? “Ga dan naar je relatiemaanger,” stelt Sheila voor. “Soms is een kort gesprek al genoeg en soms helpt het om wat langer te praten. Het belangrijkste is dat je niet met dat gevoel blijft zitten.”

Ontwikkel je loopbaan stap voor stap: welke kleine stappen kan ik nu nemen?

Sheila moedigt aan om open te staan voor mogelijkheden binnen je organisatie. “Loopbaanontwikkeling gaat over kleine stappen zetten, persoonlijk en in je carrière. Kijk binnen je organisatie welke kansen er zijn, maar wees ook nieuwsgierig naar de bredere arbeidsmarkt.”

Ze geeft een tip om dingen rustig te onderzoeken. “Ga eens op een informeel gesprek of een koffieafspraak met een collega of op een afdeling die jou interesseert. Zo kun je ontspannen en nieuwsgierig kijken wat er allemaal mogelijk is.”

Kijk eens naar wat je al hebt bereikt

Tot slot wilt Sheila graag meegeven om te kijken naar wat je al bereikt hebt. “Mensen onderschatten vaak wat ze al kunnen,” zegt ze. “Kijk eens naar je cv en realiseer je hoeveel ervaring en vaardigheden je al hebt opgedaan. Je hebt al veel in huis!”

Andere verhalen