Hoe zag jouw carrière eruit voor AutiTalent?
Karin: “Nogal wispelturig. Ik ben mijn hele werkzame leven communicatieadviseur geweest. Dat paste totaal niet bij me, maar iedereen om me heen vond me goed in mijn vak. Ik leverde resultaat, ja, maar niemand zag wat het me kostte. Mijn leven verliep in een golfbeweging van heel hard werken, helemaal opbranden, rust nemen en weer heel hard werken. Die golfbeweging werd steeds korter. Daar begreep ik niets van. Ik dacht: ik moet dit toch kunnen en willen? Pas toen ik op mijn vijftigste mijn autisme diagnose kreeg, viel alles op zijn plek.
Ik wilde graag een andere baan. Tijdens een loopbaantraject merkte ik dat adviseurs en recruiters mij vooral zagen als een verzameling aan werkervaring. Ze keken niet naar mijn talenten, hobby’s en interesses. Toen ik vertelde dat ik iets heel anders wilde, raadden ze dat af. Ik had toch een mooi cv? Was dat niet zonde van al die jaren werkervaring? Ik vond dat vervelend: ze luisterden niet naar wat ik wilde.”
Toch ging je op zoek. Hoe pakte je dat aan?
Ik wist heel goed wat ik niet wilde en wat niet goed voor mij was, maar andersom had ik geen flauw idee. AutiTalent bood uitkomst: ze vroegen me niet alleen naar mijn werkervaring, maar ook naar mijn interesses en talenten. In mijn antwoorden in het inschrijfformulier heb ik alles op tafel gegooid wat ik kon bedenken.
Dat heeft geholpen, want al snel stuurde recruiter Sam mij de vacature voor Bodemadviseur bij Qterra. Dat was een vacature waar ik normaal gesproken meteen voorbij was gescrold. Sam zei: dit is vast iets dat je niet had verwacht, maar lees het rustig door. Dat heb ik gedaan, samen met mijn autismecoach. En we kwamen vrij snel tot de conclusie dat het perfect bij mij paste. Het klopte gewoon.”
Waarom past deze baan zo goed bij jou?
“Sam had een match gemaakt tussen mijn interesses en de vacature. Ik ben in mijn vrije tijd natuurgids en natuurfotograaf. Mensen zeggen altijd dat ik dingen zie waar zij zo voorbij zijn gelopen. Een zeldzaam bloempje, een mooie vlinder met schutkleuren. Ook ben ik heel analytisch, en ben ik technisch onderlegd. Al die dingen kwamen samen in deze vacature.
De manier van werken was precies wat ik zocht. Ik behandel cases en speel eigenlijk een soort online detective. Uiteindelijk kom je tot een conclusie en daarmee is het werk afgerond. Het heeft een kop en een staart. Geen langlopende projecten waar je jaren mee bezig bent en waar continue onzekerheid heerst. Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga weet ik wat er van mij verwacht wordt en wat ik aan het eind van de week gedaan moet hebben. Vroeger ging ik altijd naar werk met een beetje paniek in me: wat gaat er vandaag allemaal weer gebeuren? Mijn huidige werk is intellectueel uitdagend, maar ook concreet en veilig. Dat is voor mij heel prettig.”
Wat zijn jouw tips voor werkzoekenden met autisme?
“Vul vooral je profiel heel goed in! Denk verder dan alleen maar werk. Wat vind ik leuk in mijn vrije tijd? Wat kan ik goed? Over welke talenten maken mensen weleens een opmerking? Hou je bijvoorbeeld heel erg van gamen, vermeld dat dan. Die dingen zijn belangrijk om de juiste functie te vinden.
Bedenk daarnaast goed wat voor jou belangrijk is op de werkplek. Mijn werkgever weet dat ik een diagnose heb. Dat voelt prettig – ik hoef niets meer te verbloemen en er wordt rekening met je gehouden. Ik zit voor het eerst van mijn leven op een werkplek die bij mij past en doe werk dat bij mij past. Dat is echt heel fijn.
Dit geldt voor mensen zonder werkervaring, maar ook voor mensen met juist heel veel werkervaring. Wat je in het verleden hebt gedaan, maakt niet wie je bent. Het wil niet zeggen dat je in die lijn door moet blijven gaan. Het kan ook anders!”