Autisme en werk: alles wat je moet weten
Kun je werken met autisme? Zeker! Als detacheringsbureau voor mensen met autisme zien wij dagelijks medewerkers met autisme floreren in een volwaardige baan. Maar werken met autisme kent ook haar uitdagingen. Want hoe vind je een baan die bij je past en waarin je het uithoudt met je collega’s (en zij met jou)? Hoe presenteer je je in het sollicitatiegesprek? En hoe zorg je ervoor dat de werkplek of takenpakket wordt aangepast aan jouw behoeftes en talenten? We vertellen je graag alles over autisme en werk.
Een baan die bij je past
Op zoek naar werk lees je waarschijnlijk heel veel vacatures. Met steeds weer andere functietitels, beschrijvingen, takenpakketten en eisen. Misschien vind je het moeilijk om in te schatten welke vacature het beste bij jou past. Of schrikken de (hoge) eisen je af.
Onze tip: kijk niet alleen naar je werkervaring of opleiding, maar ga ook bij jezelf na waar jouw talenten en interesses liggen. Misschien heb je geen opleiding tot administratief medewerker, maar verzorg je wel je eigen financiële administratie tot in de puntjes. Of heb je geen werkervaring in de autobranche, maar ken je wel alle modellen en bouwjaren van bepaalde automerken uit je hoofd.
Uit ons eigen onderzoek blijkt dat gemiddeld 40% van werkzoekenden niet reageert op een vacature als hij of zij niet voldoet aan alle eisen. Dat is zonde, want de organisatie kan wél ontzettend geïnteresseerd in jou zijn! Hecht daarom niet teveel waarde aan de eisen die worden gesteld. Die liggen vaak hoger dan in de praktijk haalbaar is. Schrijf die sollicitatiebrief!
Autisme en werken zonder doelgroepregistratie
Als je een arbeidsbeperking hebt kun je mogelijk een Indicatie banenafspraak krijgen. Met deze indicatie word je toegevoegd aan het doelgroepregister van het UWV. Een registratie in het doelgroepregister vergroot je kans op een (duurzame) baan. Sommige organisaties zoeken specifiek mensen uit het doelgroepregister. Dat heeft een aantal voordelen: je weet zeker dat de organisatie open staat voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, en hoogstwaarschijnlijk bereid is het takenpakket aan te passen aan jouw kwaliteiten. Ook is er vaak extra begeleiding mogelijk.
Toch is een doelgroepregistratie niet verplicht, en kun je zeker een baan vinden zonder. Het ligt vooral aan de eisen die de organisatie waar je wil werken stelt. Van onze opdrachtgevers vraagt ongeveer de helft om een doelgroepregistratie en de andere helft niet. Lees hier alles over het doelgroepregister en hoe je hiervoor in aanmerking komt.
Hulp bij het vinden van werk
Vind je het lastig om werk te vinden? Schakel dan hulp in. Dat kan op verschillende manieren: van persoonlijk (zoals je vrienden of familie) tot een(job)coach. Check bij je gemeente of het UWV of je voor een jobcoach in aanmerking komt. Op AutiTalent vind je autismevriendelijke vacatures en begeleiden we je in het sollicitatiegesprek en op de werkvloer.
Belangrijk is dat je het niet alleen hoeft te doen. Het vinden van werk als je autisme hebt kan een hele opgave zijn en veel energie kosten. Steeds afgewezen worden kan zeer ontmoedigend zijn. Misschien zie je het werken op een bepaald punt niet meer zitten. Ons advies: houd moed en vraag om hulp.
Een goede eerste stap is om je in te schrijven als werkzoekende bij AutiTalent (en andere gespecialiseerde partijen). Je komt dan bij ons op de radar en wij kunnen je vinden als we een passende vacature voor je hebben.
Solliciteren met autisme
Het kan lang of kort duren, maar uiteindelijk word je hoogstwaarschijnlijk een keer uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Altijd spannend, en voor mensen met autisme vaak nog wat meer. Want met de skills die je doorgaans moet tonen in een sollicitatiegesprek – communicatie, sociale interactie en flexibiliteit – heb jij waarschijnlijk juist in meer of mindere mate moeite mee.
Daarnaast speelt misschien ook nog de vraag: vertel je wel of niet of je autisme hebt? Er zijn veel voordelen te noemen: het kan bijvoorbeeld verklaren waarom je wat langer nadenkt voordat je antwoord geeft, of waarom je wat perioden van werkloosheid in je cv hebt. Maar je gesprekpartner kan ook vooroordelen hebben over autisme waardoor jouw kansen worden verlaagd. VanuitAutismeBekeken beschrijft de voor- en nadelen van autisme bespreekbaar maken op werk.
Als je solliciteert via AutiTalent, is het vanzelfsprekend bekend dat je autisme hebt. Sterker nog, veel organisaties zijn juist op zoek naar mensen met autisme en wat zij te bieden hebben aan talenten. Heb je een gesprek met een opdrachtgever via AutiTalent, dan sluit een recruiter met kennis van autisme aan bij het sollicitatiegesprek. Hij of zij kan verduidelijking geven of rust bieden.
Onze recruiters bereiden jou als kandidaat dan ook goed voor op het gesprek. Zij bundelden hun tips voor solliciteren met autisme (ook interessant en relevant voor mensen die niet via AutiTalent solliciteren!).
Stage of bijbaan
Bij autisme en werk hoort ook starten op de arbeidsmarkt. Wil je een goed beeld krijgen van het werkveld waarin je een opleiding doet? Of werkervaring opdoen en wat geld bijverdienen? Dan zijn een stage of een bijbaan een goede start. Een bijbaan of stage kan erg vermoeiend zijn, vooral voor jongeren en studenten met autisme. De NVA geeft in dit artikel tips voor stagebegeleiding.
Autisme en je eerste baan
Misschien heb je je studie afgerond, ben je gestopt met je studie of kom je direct van de middelbare school. Dan wordt het snel tijd voor je eerste baan. Voor veel mensen met autisme is dit een uitdagende tijd. Niet alleen moet je bedenken wat je leuk vindt en wat goed bij je past, je kampt mogelijk ook nog met gebrek aan werkervaring, spanning rondom solliciteren en omgaan met collega’s en de overgang naar een ander dagschema.
Onze tip: leg de lat niet direct te hoog. In de eerste jaren zul je veel over jezelf en de arbeidsmarkt moeten leren. Hoeveel uren per week kan ik aan? Wat heb ik nodig om goed te functioneren? In hoeverre wil ik open zijn over mijn autisme? Welk soort werk en organisatie passen bij mij? Die vragen kun je niet direct beantwoorden, maar moet je eerst ervaren. Misschien is het dus beter om eerst te starten met 24 uur werken en daarna op te bouwen. En om niet meteen naar de perfecte baan te zoeken, maar gewoon ergens te beginnen. Je kunt altijd weer verder kijken.
Wil je weten wat AutiTalent voor jou kan betekenen in je zoektocht naar je eerste baan? Lees dan meer over werken via AutiTalent of volg eens een van onze webinars voor werkzoekenden met autisme.
Terugkeren op de arbeidsmarkt
Ben jij eerder vastgelopen in je werk en daardoor uitgevallen? Dan kan de terugkeer naar de arbeidsmarkt een hele opgave zijn. Niet voor niets ben je uitgevallen: misschien door een te hoge werkdruk, een functie die niet bij je paste, of een team waarin geen rekening met je werd gehouden. De kans is groot dat je dus iets anders wil dan je voorheen deed. De vraag is: wat dan? Wat heb je nodig om het de volgende keer wél vol te houden en zelfs leuk te vinden?
Het is goed om dit soort vragen eens voor jezelf op een rijtje te zetten, eventueel met een jobcoach. Dan krijg je een duidelijker beeld van wat je wel en niet wil in je werk, en kun je gerichter zoeken. Als je je inschrijft als werkzoekende bij AutiTalent, zullen we je ook naar je wensen en behoeftes vragen.
Het helpt onze medewerkers dat zij op een plek terecht komen waar hun autisme wordt gezien, geaccepteerd en zelfs gewaardeerd. Een fijne werkplek vergroot je zelfvertrouwen die je zo hard nodig hebt bij een terugkeer op de arbeidsmarkt.
Aanpassingen op de werkvloer
Iedereen heeft behoeftes op de werkvloer. Als je autisme hebt, zijn die behoeftes vaak net wat essentiëler. Want zonder bepaalde aanpassingen kun jij je misschien bijna niet concentreren of word je onzettend moe.
Het kan voor mensen zonder autisme moeilijk zijn om te zien of raden wat jij nodig hebt. Zeker omdat iedereen uniek is en iedereen weer zijn eigen wensen en eisen heeft. Maak je behoeftes daarom kenbaar en bespreek ze met je werkgever. Het helpt om daar uitleg bij te geven. Misschien helpt deze online gesprekshulp jou om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Wij gebruiken deze tool ook om onze kandidaten voor te bereiden op sollicitatiegesprekken.
In deze video vertellen Fleur, Sanne en Ron over hun behoeften op de werkvloer. En over waarom vragen naar bepaalde aanpassingen helemaal niet erg is.
Omgaan met sociale situaties
“Ga je mee lunchen in de kantine?” Misschien lopen de rillingen al over je rug: néé! Liever lunch je met één collega of maak je een wandeling in je eentje. Hoe stressvol sommige sociale situaties ook zijn, je ontkomt er niet aan op werk. Hoe ga je daar goed mee om? Ook hier geldt weer de tip: maak het bespreekbaar.
Als je een dagelijkse stand-up je heel veel energie kost, kun je misschien afspreken dat je alleen op maandag aansluit. En als je je collega’s uitlegt dat sociale interactie in de pauze je meer energie kost dan het oplevert, dan zullen ze de volgende keer hopelijk meer begrip tonen. In dit artikel van WerkWeb Autisme lees je meer tips.
Autisme en begeleiding op werk
Het kan prettig zijn om voor enige tijd (of langer) begeleiding te krijgen op werk, bijvoorbeeld van een jobcoach. Een jobcoach helpt jou om je werk te kunnen uitvoeren. De begeleiding op jouw werkplek staat centraal. Naast deze begeleiding heeft de jobcoach ook de taak om eventuele belemmeringen op de werkplek weg te nemen.
Bij veel bedrijven is het mogelijk om een buddy te krijgen: een collega die jou op weg helpt en waarbij je terecht kunt met vragen.
Ga je werken via AutiTalent, dan krijg je gedurende je hele inzet een relatiemanager toegewezen. De relatiemanager richt zich – anders dan een jobcoach – niet alleen op jou, maar ook op jouw leidinggevende of HR-manager. Zij hebben namelijk ook handvatten en kennis van autisme nodig om jou een goede plek te bieden.
Autisme en vastlopen in je werk
Heb jij al een baan, maar loop je vast in je werk? Misschien omdat de relatie met je werkgever niet goed is, of omdat je veel stress ervaart? Dat is vervelend en het is belangrijk om daar niet te lang mee rond te lopen. Bespreek dit met je werkgever en schakel waar nodig externe hulp in, zoals een van de gecertificeerde loopbaancoaches van AutiTalent.
Groei en ontwikkeling
De één wil carrière maken, de ander bijblijven in zijn vakgebied, en weer een ander kiest voor omscholen. Ontwikkelen is voor iedereen anders, maar altijd geldt: met meer kennis, vaardigheden en vertrouwen voer je je werk beter uit. Je hebt meer plezier en je werkgeluk neemt toe.
Professionele groei betekent niet noodzakelijk een promotie of ‘betere’ baan. Elke vooruitgang, klein of groot, draagt bij. Soms heb je meer zin om jezelf te ontplooien, soms minder. Het allerbelangrijkste: blijf erover nadenken!
Professionele groei begint met zelfevaluatie. Waar sta je in jouw loopbaan en waar wil je naartoe? Waar ben je goed in en wil je daar nog beter in worden? Of wat vind je lastig en hoe zou je daar meer zelfvertrouwen en rust in kunnen krijgen?
Soms is het lastig om zelf te bedenken wat je wil en waar je precies aan wil werken. Als je bij AutiTalent in dienst bent voer je elk jaar een loopbaangesprek met je relatiemanager. Samen bepalen jullie de volgende stap.
Autisme en werk: kom verder!
Heb je autisme en zoek je werk? Of is door jouw autisme werken een uitdaging? Dan hopen we dat je met dit artikel een stapje verder bent gekomen. Mocht je nog vragen hebben over werken via AutiTalent, bekijk dan hier onze veelgestelde vragen over autisme en werk.
Ook interessant
Webinar voor werkzoekenden
Wil jij meer weten over werken via AutiTalent? We vertellen je er alles over in deze webinar voor werkzoekenden met autisme!
DoelgroepregisterEen registratie in het doelgroepregister, ook wel een Indicatie banenafspraak genoemd, kan veel voordelen voor je hebben. Maar wanneer kom je daarvoor in aanmerking? En hoe vul je de aanvraag in? In dit artikel geven we uitleg en tips.