Vertrouwen en nét een beetje anders functioneren

“Lekker bezig Stefke!” Zo maar een compliment van mijn leidinggevende. Deze waardering doet mij goed. Ik ben op de goede weg en mijn leidinggevende heeft vertrouwen in me!

Als je onzeker aangelegd bent zoals ik, of als je vaak twijfelt of wat je doet wel het goede is, dan is het fijn om af en toe bevestiging te krijgen. Wanneer ik dat niet krijg, kan ik heel onrustig worden en me blijven afvragen of ik wel voldoe aan wat er van me verwacht wordt. Een heel vervelend gevoel waar veel mensen last van hebben, maar mensen met autisme nog net iets meer.

Een boze opmerking

Het zegt overigens niet dat ik niet tegen kritiek kan – ik hoor het ook graag wanneer ik mezelf kan verbeteren. Wat ik wel fijn vind, is dat het opbouwend is, en rechtstreeks. Waar ik echt niet tegen kan is wanneer mensen bedekte toespelingen maken. Ooit maakte een collegea ‘en plein public’ een boze opmerking die duidelijk over een fout van mij ging. Vreselijk vond ik dat. Als hij me direct had geconfronteerd, hadden we erover kunnen praten. Nu stortte ik volledig in en voelde me totaal nutteloos. Niet echt helpend.

Dit was ruim voordat ik mijn diagnose kreeg. In mijn huidige werkomgeving is er door de goede sfeer en het wederzijds respect ruimte om fouten en problemen te bespreken. Dat geeft vertrouwen en zorgt voor een positieve ontwikkeling.

Spiegelen

Sinds ik weet dat ik autisme heb, snap ik beter waar mijn onzekerheid vandaan komt. Omdat ik net een beetje anders functioneer dan mijn collega’s kan ik mij niet goed aan hen spiegelen. Ik probeer te doen wat zij doen, maar dat gaat niet vanzelf. Daarom heb ik meer behoefte aan afstemming en tussentijdse feedback zodat ik kan bijsturen als dat nodig is.

Openheid over autisme

Door het vertrouwen dat ik krijg, ben ik zelfstandiger en zekerder geworden. Daardoor kan ik ontspannen mijn werk doen. Natuurlijk zijn er nog momenten waarop onzekerheid opspeelt. Ik weet inmiddels dat ook dat weer voorbijgaat. En dat het niet het einde van de wereld is wanneer iets voor 80% goed is in plaats van 100%.

Openheid over mijn autisme helpt. Ik gebruik het niet als excuus, maar het maakt soms duidelijk waarom dingen me even wat meer moeite kosten. Gelukkig komt er binnen Defensie steeds meer aandacht voor neurodiversiteit en andere prikkelverwerking. Hoe is dat binnen jouw organisatie? Krijg jij de waardering die je nodig hebt?

Andere verhalen